Central-European Tour 2015 – új helyszínnel Erdőkertesről indul a harmadik versenynap

cet2015_00Április 8-án, szerdán Brian Cookson UCI elnök jelenlétével megtisztelte a Magyarországon júliusban megrendezésre kerülő 1.2 kategóriás UCI versenyek (Europe Tour ranglista- világbajnoki és olimpiai kvalifikáció pontszerző), a Central European Tour sajtótájékoztatóján is.

 

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség elnöke újságírók kérdésére elmondta: „Az UCI célja, hogy a kerékpársport fejlesztésében eltökélt nemzeteket támogassák, hogy minél erősebbé váljanak a nemzetközi porondon. Ilyen nemzet Magyarország is, amit Orbán Viktor miniszterelnök úrral folytatott reggeli megbeszélésemen ki is emeltem.”

© www.facebook.com/VanikZoltanFoto

A sajtótájékoztató – Fotó: Vanik Zoltán

Törzsök Zsolt, a Magyar kerékpáros Szakági Szövetség elnöke a 2015. évi Central European Tour programját ismertette. Az eseményre 17 nemzet 22 csapatának mintegy 130 kerekesét várják. Az elmúlt évhez hasonlóan idén is három egymást követő napon, három különálló UCI versenyt rendeznek. Július 24-én Kosice – Miskolc között 121 kilométert, július 25-én Szerencs és Ibrány között 136 kilométert kell teljesítenie a versenyzőknek.

© www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Törzsök Zsolt MKSZSZ elnök, Brian Cookson és Sutkó Mihály CET főszervező – Fotó: Vanik Zoltán

Az amatőr versenyzők sem fognak unatkozni, hiszen a miskolci Hősök terén a kerékpársporttal összefüggő gyermek és családi programok színes kavalkádja várja az érdeklődőket péntek délután. Miskolc városa egy miskolctapolcai indítású kerékpáros felvonulást is tervez ezzel párhuzamosan, melynek vége a profi verseny célterületén lesz. A harmadik nap útvonala jelentősen módosul az előző évekhez képest. A mezőny Erdőkertesről rajtol, majd 4,5 kört tesz meg az országúti bajnokság régi útvonalán. Azt követően a már megszokott útvonalon ér be a főváros területére. Az összesen 153,2 kilométer megtételét követően a Vogue Étteremhajó előtt ér célba délután 15:30 körül. Ez a körpálya arról is emlékezetes, hogy 1996-ban itt rendezték az országos bajnokságot, melyen Bodrogi László kvalifikálta magát az atlantai olimpiára.

Hagyományosan a CET utolsó napi programjához kapcsolódik az amatőrök számára szervezett Sipos János időfutam-verseny.

© www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Törzsök Zsolt: “Óriási dolognak tartom Brian Cookson magyarországi látogatását” – Fotó: Vanik Zoltán

Törzsök Zsolt az idei másik két hazai nemzetközi kerékpárversenyről is szólt. Visegrád 4 Magyar Nagydíj május 23-án lesz, amely a 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) kerékpáros eseményének tesztversenye is egyben. Augusztus 1-jén rendezik meg a Tiszagyenda Nagydíjat, ezen 164,5 kilométert kell teljesíteniük az indulóknak.

A sajtótájékoztató végén a Stringbike kerékpárgyártó cég képviselő egy speciális biciklivel ajándékozták meg Brian Cookson UCI elnököt. Ennek a kerékpárnak az érdekessége, hogy lánc helyet műanyag zsinórt alkalmaznak. A gyártók szerint a nagy sűrűségű polietilén és polisztirol anyag legalább olyan hosszú élettartamú, mint a hagyományos lánc.

© www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Sutkó Mihály CET főszervező, Dzsamolidin Abduzsaparov és Pavel Tonkov – Fotó: Vanik Zoltán

A sajtótájékoztatón Dzsamolidin Abduzsaparov és Pavel Tonkov ugyancsak részt vett. Abdu-t nem kell bemutatni, hiszen a 90-es években a világ leggyorsabb országúti kerékpárosaként ismerték. Számtalan profi győzelme mellett azon kevesek egyike, akik mindhárom nagy körversenyen – a Tour de France-on, a Giro d’Italia-n és a Vuelta a Espana-n is elhódította a leggyorsabb sprinternek járó trikót. Pavel Tonkovot a hazai kerékpársport régi megszállottjai szintén jól ismerik.1987-ben U-23-as világbajnok volt, de a kilencvenes években a Gemenc Kupán is indult. Pavel Tonkov legnagyobb sikerét az 1996-os Giro d’Italia összetett győzelmével érte el. 2005-ben vonult vissza.

Dzsamolidin Abduzsaparovot méltán tekinthetjük a Central European Tour és a hazai országúti kerékpározás nagykövetének, ugyanis az elmúlt négy évben díszvendégként a verseny egy-egy napján, illetve a sajtótájékoztatókon is részt vett, ezen kívül pedig sok esetben nyújtott segítséget a válogatott versenyeztetéséhez. De a magyar kerékpársport népszerűsítésében is élen jár.

Szerző: Kassai János

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company